NONI (Morinda Citrifolia)

Posted by: | Posted on: octombrie 15, 2012

noni
NONI (Morinda Citrifolia) , prin continutul sau in substante nutritive si multiplele sale efecte pozitive , intrece toate asteptarile.
Cunoscută sub numele de citrifolia mare, dud indian, nunaakai (Tamil Nadu, India), găluște de câine (Barbados), mengkudu (Malaezia), dud de plajă, fructe de brânză sau noni (din Hawaii) este un arbore din familia cafelei, Rubiaceae. Morinda citrifolia este nativ din Asia de Sud până în Australia.
Acest fruct tropical , originar din Polinezia , Tahiti si insulele Hawaii , este cunoscut si utilizat de bastinasi de peste citeva secole , dar a devenit cunoscut in lumea larga doar in ultimele doua decenii. Noni creste în pădurile umbroase, precum și pe țărmurile stâncoase deschise sau nisip. Ea ajunge la maturitate în aproximativ 18 luni și apoi dă randamente cuprinse între 4-8 kg (8.8 – 18 lb) de fructe în fiecare lună pe tot parcursul anului. Este tolerant la soluri saline, condiții de secetă, și soluri secundare. Prin urmare, este găsit într-o mare varietate de habitate: terenuri vulcanice, coastele presărate de lava, și taieturi sau aflorimente de calcar. Poate crește până la 9 metri (30 ft) înalțime și are frunze mari, simple, verzi închis, strălucitor. Planta are flori și fructe pe tot parcursul anului. Fructul este un fruct multiplu care are un miros înțepător când ajunge la maturitate, și este, prin urmare, de asemenea, cunoscut sub numele de fructe de brânză sau chiar fructe vomă. Este de formă ovală și ajunge la 4-7 cm (1.6 – 2.8 inch) dimensiune. Mai întâi fructele sunt verzi, devin galbene, apoi aproape albe, după cum se coc. Ele conțin multe semințe. Acesta este denumit uneori fructul foamei. În ciuda mirosului puternic și gustului amar, fructele sunt totuși mâncate ca un produs alimentar în unele insule din Pacific, chiar ca și un aliment de bază, fie crude sau fierte.Noni a fost considerat drept plantã sfântã, lucru amintit si în Cronica strãveche sfântã Ashyuka-, care în limba sanscritã înseamnã “viatã lungã”.Noni afost utilizat drept mijloc de echilibrare al organismului, care stabilizeazã sãnãtatea corpului. Odatã cu venirea vremii marilor descoperitori ai subcontinentului, acestia au lãsat în urma lor tãrîmurile lor strãmosesti, si cu toate cã în canoiele lor nu dispuneau de prea mult spatiu, au luat cu ei si noni, ca unul din elementele fundamentale a noilor insule de „rai”.Noni este cea mai importantã plantã medicinalã a regiunii Oceanului Pacific, bãstinasii folosindu-i aproape în intregime toate pãrtile componente (rãdãcina, scoarta, frunza, mugurele si fructul) pentru întretinerea propriei sãnãtãti.
rr
Noni este un renumit fruct exotic supranumit pe buna dreptate ”regele fructelor” datorită substanţelor bioactive deosebit de valoroase care ii conferă proprietăţi excelente: analgezic si antidepresiv, antioxidant puternic, reglator al somnului, intaritor al intregului organism prin aportul de aminoacizi, vitamine si saruri minerale, adaptogen. Noni pulbere de fructe este bogată în carbohidrati și fibre dietetice. Conform Colegiului Tropical de Agricultură și Resurse Umane la Universitatea din Hawaii la Manoa, o mostră de 100 g de pulbere conține glucide 71% și 36% fibre. Proba conține, de asemenea, 5.2% proteine și 1,2% grăsime. Acesti macronutrienți își au reședința în mod evident în pulpa de fruct. Micronutrienții principali de praf din pastă de noni includ 9.8 mg de vitamina C 1200 mg per eșantion, precum și 0.048 mg de niacină (vitamina B3), 0.02 mg de fier și 32.0 mg potasiu. vitamina A, calciul și sodiul sunt prezente în cantități moderate. Atunci când sucul de Noni este singur analizat și comparat cu pudra din pulpă, doar vitamina C se păstrează la un nivel ridicat, 33.6 mg la 100 g de suc. Deși caracteristica cea mai importantă de nutrienți din pulbere sau suc de pulpă noni are un conținut ridicat de vitamina C, sucul de fructe noni prevede doar aproximativ jumătate din vitamina C, nivelurile de sodiu din sucul de noni (aproximativ 3% din DRI) sunt mai mari în comparație cu o portocală. Deși conținutul de potasiu apare relativ ridicat la noni, acest total este de doar aproximativ 3% din alocația dietetică recomandate și deci nu ar fi considerat excesiv. Sucul de Noni este altfel similar în conținut de micronutriment cu o portocala. Fructele Noni conțin fitochimicale, inclusiv lignani, oligo-și polizaharide, flavonoide, iridoide, acizi grași, scopoletin, catechine, beta-sitosterol, damnacanthal, și alcaloizi. Deși aceste substanțe au fost studiate pentru bioactivitate, cercetările nu s-au încheiat despre efectele lor asupra sănătății umane. Aceste fitochimicale nu sunt unice la noni, așa cum există în diferite plante.
Noni a fost evaluată fără succes în studii clinice preliminare pentru posibila utilizare în tratarea cancerului, deși US National Cancer Institute a întreprins în continuare studii preliminare pentru potențialele efecte preventive împotriva cancerului la sân. Din anul 2007, nu au existat alte studii clinice înregistrate cu privire la beneficiile potențiale asupra sănătății sau efecte anti-boală, noni rămâne nedefinit științific pentru orice efect asupra sănătății umane. Medicina tradițională Aplicațiile în medicina populară nu au fost verificate de știința modernă sau confirmate științific pentru a îmbunătăți sănătatea sau prevenirea bolilor. Deși sunt neacceptate de către știință, fructele verzi, frunzele și rădăcina / rizomii au fost utilizați în mod tradițional pentru a trata crampele menstruale, nereguli intestinale și infecții ale tractului urinar.
Noni este utilizat în scop terapeutic de peste 2000 de ani (kahuna). Studiile au confirmat proprietăţile – imunostimulante, analgezice, hipotensive, antioxidante, antiinflamatorii, energizante, dezintoxicante – ale sucului de Noni. Este un bun adjuvant în terapiile de renunţare la dependenţe (fumat, drog, alcool, etc).
Noni are acţiune anticancerigenă, prin oprirea multiplicarii celulelor, se poate asocia cu produsul de oxigenare.
Se recomandă pentru afecţiuni psihice – insomnii, depresii, migrene, nevralgii, oboseală cronică, accidente cerebrale, Parkinson, Alzheimer, nevroze.
Pentru afecţiunile cardio – vasculare se poate folosi preventiv sau curativ în – hipertensiune arterială, cardiopatii, ateroscleroză.
Recomandat în diabetul de tip 2, obezitate, gută, în tulburari de absorbţie intestinală.
Pentru probleme dermatologice – eczeme, psoriazis, micoze, arsuri, cancer de piele.
Se poate folosi cu succes în afecţiuni osteo-articulare: artrită, reumatism, fracturi, entorse, fibroze musculare.
Pentru problemele digestive este recomandat pentru: gingivite, abcese dentare, ulcer, constipaţie, diaree, hepatite, ciroze, pancreatite, enterocolite, hemoroizi.
Pentru aparatul respirator se foloseste în rinite, faringite, otite, astm bronşic, neoplasm pulmonar.
tt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>