Morinda Citrifolia sau Noni

Posted by: | Posted on: noiembrie 28, 2011

Morinda citrifolia este cunoscută si sub numele de citrifolia mare, dud indian, nunaakai, găluște de câine, mengkudu, dud de plajă, fructe de brânză, noni.
Noni face parte din familia cafelei si creste în pădurile umbroase, precum și pe țărmurile stâncoase deschise sau nisip. Se crede că Noni isi are originea în Asia de Sud şi a fost distribuit pe întreg teritoriu al insulelor din Pacificul de Sud.

pomul-noni
Planta ajunge la maturitate, de obicei, la aproximativ 18 luni. Poate creste pana la 9 metri inaltime și are frunze mari, simple, de culoare verde închis, lucioase. Planta Noni are flori și fructe pe tot parcursul anului. Fructul este un fruct multiplu de forma ovala ce poate ajunge pana la 7cm dimensiune si are un miros înțepător atunci când ajunge la maturitate. Mai întâi fructele sunt verzi, devin galbene, apoi aproape albe, după cum se coc. Ele conțin multe semințe. În ciuda mirosului puternic și gustului amar, fructele sunt totuși mâncate ca un produs alimentar în unele insule din Pacific, chiar ca și un aliment de bază, fie crude sau fierte. Semințele sunt comestibile atunci când sunt prăjite. Fructele coapte pot fi recoltate 365 de zile pe an. Pentru ca fructele să poată fi folosite la fabricarea de sucuri naturale, gustul neplacut al fructelor noni este ameliorat prin adăugarea de extract de struguri și afine.

noni-fructe

INTREBUINTARI:

Diferite părţi ale plantei sunt utilizate pe scară largă în medicina tradiţională.
• Fructele
– Contin antioxidanti puternici si au rolul de a intari sistemul imunitar si de a creste vitalitatea.
– Sunt folosite impotriva astmului si dizenteriei.

• Frunzele
– Calmeaza pielea iritata si imbunatatesc digestia.
– Trateaza tusea, greata si colici.

• Semintele sunt bogate in acid linoleic. Acesta este una acid gras care ajuta la vindecarea, hidratarea pielii si mentinerea sanatatii acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>